15 is het nieuwe 25 en 25 het nieuwe 15

Het oude testament over ‘het hart’ De Hebreeuwse schrijvers van de Bijbel gebruiken vaak het woord hart in hun geschriften. Ze wisten dat ons hart het orgaan is dat ons in leven houdt of juist het leven doet stoppen (1 Sam. 25:37). Maar er werden, bij gebrek aan inzicht over het bestaan en/of de werking van hersenen, meer kenmerken aan het hart toegeschreven:

  • weten (Deut. 8:5)
  • verbanden leggen (Job 17:4)
  • wijsheid vergaren (Spr. 14:33)

Voor deze Bijbelschrijvers is het hart dus de plaats van leven, van denken en begrijpen, maar ook van emoties:

  • pijn (1 Sam. 1:8)
  • gebrokenheid (Jes. 57:15)
  • angst (Jozua 2:11)

Het hart is in de Bijbel dus het centrum van alle delen van de menselijke ervaring. En daarmee ook van het aangaan van nieuwe ervaringen en verbindingen, zoals met de jongere generatie. Het start met het hart. Sommigen ervaren liefde voor jongeren gevoelsmatig en automatisch. Bij anderen zal het een keuze ‘moeten’ zijn. Een keuze die gevoed kan worden met gebed, want “pas op als je voor mensen gaat bidden, want dan ga je van hen houden”.
Jezus gaf ons ook hierin het ultieme voorbeeld. Hij leefde intens mee met de mensen die op zijn pad kwamen, in hun goede en slechte momenten. Hij stelde de ander centraal met zijn opdracht om God lief te hebben met heel ons hart, ziel en verstand, en onze naaste als onszelf (Marcus 12:29-31)


Jongeren in de Bijbel

In de Bijbel zien we diverse jongeren die van grote betekenis zijn. En al kunnen we de (vermoedelijke) leeftijd van de jongeren van vroeger niet één op één op de jongeren van nu leggen, duidelijk is wel dat ze echt jong waren voor wat ze deden en soms nog niet voor vol werden aangezien door hun omgeving. Denk aan David, die de strijd aanging met Goliath. Te jong voor het leger, maar in vertrouwen op God zorgde hij mede voor de overwinning van het volk.
Denk aan de jonge slavin van de ziek geworden Naäman. Ze had een dienende rol in een land dat niet haar eigen was. Maar ze hield van de mensen die ze diende en had de moed om haar kennis over God met hen te delen, waarna Naäman genas. En denk aan de jongen die zijn brood en visjes uit handen gaf aan Jezus, waardoor de hele menigte gevoed kon worden.

Jongeren in de huidige maatschappij en kerk

Vaak hebben we een beeld van jongeren. En dan echt de leeftijd 12-25. We spreken afkeurend over de ‘jeugd van tegenwoordig’, vergelijken stappen die ze op een bepaalde leeftijd al dan (nog) niet maken met onze situatie op die leeftijd, vinden dat ze een schop onder hun kont nodig hebben of hebben medelijden met hen vanwege keuzestress, prestatiedrang of slechte kansen op de woningmarkt. Maar zowel veroordeling als medelijden staan oprecht contact in de weg. Als je vanuit empathie kunt kijken en contact van hart tot hart zoekt, kun je zien en laten weten dat God al bezig is in hun levens. Daarom zijn jongeren in de kerk belangrijk. Niet alleen als basis voor de kerk van morgen – wat een grote verwachting… – maar omdat ze vorm geven aan de kerk van vandaag. Daarom willen we ze zien en spreken, gewoon om te weten hoe het met hen gaat.

Eigen identiteit ontwikkelen

In het ontwikkelen van hun eigen identiteit staan drie vragen centraal, waarop ‘Samen Jong’ een Bijbels antwoord heeft.

1. Wie ben ik? Jongeren moeten ontdekken wie ze zelf zijn, om te komen tot zelfacceptatie. Ze kijken naar binnen.

* Deze vraag kan beantwoord worden door Gods genade: je bent een geliefd kind van God, je kunt bij Hem terecht. In Jezus vergeeft hij je alles waarover je je schuldig voelt of waar je je voor schaamt. De Geest is je gids richting zuivere verlangens.

2. Waar hoor ik bij? Van wie hou ik en wie houdt van mij? Jongeren willen ergens bij horen en betekenisvolle relaties hebben. Dit begint buiten, in hun directe omgeving.

* Het grootse antwoord wordt gegeven in Gods liefde. De liefde van Hemzelf en de liefde die de christelijke gemeenschap mag vervullen. De plek die we voor je hebben, in een jeugdgroep, in volwassenen die een stukje met je oplopen en bij wie je terecht kunt.

3. Waarom leef ik? Welk verschil maak ik? Jongeren willen ook zelf van betekenis zijn en een doel hebben in hun leven. Ze kijken hiervoor de grotere buitenwereld in.

*Deze behoefte kan vervuld worden door deel te nemen aan Gods missie in deze wereld. Door het besef dat je leven onderdeel is van een groter geheel. Hierin hoef je niet ‘iets te worden’, maar mag je ontdekken welke gaven en talenten jij gekregen hebt om hiervan onderdeel te zijn.

In de praktijk – Hogewalkerk

Hoe kunnen wij als Hogewalkerk onze jongeren (12+) hierin ondersteunen? Er zijn bestaande en nieuwe/hernieuwde initiatieven die we kort opsommen.
Jeugdclub – in seizoen 2024-25 gaan de clubs weer van start. Er waren nieuwe jeugdleiders nodig met hart voor jongeren en die zijn gevonden! Er is nieuwe jonge jeugd die aan hun eerste jaar begint en oudere jongeren die aanblijven. Heel mooi! Catechisatie – We zijn heel blij dat er weer een catechisatiegroep gaat starten. Een groep met zoekende en vragende jongeren en een bevlogen catecheet. Dat wordt een mooie ontdekkingstocht richting DV doop en/of geloofsbelijdenis.
Jeugdcommissie – er staat een nieuwe jeugdcommissie in de startblokken, die onderling contact stimuleert en activiteiten gaat organiseren die gericht zijn op samenwerken, van betekenis zijn en goed doen. Weer volwassenen die vanuit hun hart de verbinding met de jongeren zoeken, en ook voor jongeren zelf is er ruimte in de jeugdcommissie.
Jeugdouderling en -diaken – vaste ambten in onze kerkenraad. Hiermee heeft het jeugdwerk en soms specifieke zaken standaard een plaats op de agenda. Zowel terugkijkend als vooruitkijkend op activiteiten en beleid. Zij/wij willen de jongeren kennen, zien en horen.
Binnen de hele gemeente, bijvoorbeeld in werkgroepen en interessegroepen, zijn jongeren actief en is er ruimte voor hen.

Wat nog meer?

Wat kan beter, waar kan ik – of wij als kerkenraad, jongerenwerkers en gemeente – op letten als dit nu nog buiten mijn aandacht ligt?

* Ken een aantal jonge jongeren bij naam. Probeer één of meerderen van hen regelmatig even te spreken en leer over hun dagelijks leven.
* Heb oog voor de oudere jongeren, de 18+ers. Leer een aantal van hen kennen nu hun leven (vaak) zo snel en op zoveel gebieden verandert. Soms zetten ze zich thuis af om hun eigen identiteit beter te kunnen ontdekken. Hoe kun jij een rol spelen in hun leven?
* Help jongeren om goede relaties te vormen. Steun jonge stellen en jonge echtparen als zij hun levens samen voegen.
* Bied actuele onderwerpen en communicatievormen aan in de kerkdiensten. Vraag hierbij de jongeren om input: regel het niet voor hen, maar met hen.
* Bied zinvolle activiteiten aan. Ook hierbij geldt: vul dat niet in, maar vraag wat hen zinvol lijkt. Meedoen aan een activiteit of vrijwilligerswerk kost weliswaar tijd, maar van betekenis zijn geeft veel energie en dankbaarheid.
* Bied jeugdpastoraat aan jongeren in complexe situaties. Vorm een gemeenschap die zich liefdevol ontfermt over hen die het lastig hebben in het leven.
* Heb oog voor jongeren buiten de eigen kerk. Ook bij hen leeft een verlangen om gezien en gekend te worden – met ruimte voor eigen keuzes. Meer hierover D.V. in kernwaarde 6 (beste buren zijn).

Voor ons allen een open hart en God zegen!